Hälsosam mat för ditt barn!

Ekologisk kost innebär att vi ger ditt barn mat som inte odlats med konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteende.

Vi försöker alltid i första hand välja det ekologiska alternativet när vi gör våra inköp. När en måltid består av mer än 70 procent ekologisk mat markerar vi denna med ett E.

En vegetarisk måltid i veckan!
Även detta är hälsosamt för ditt barn och bra för vår miljö.

Tallriksmodellen
Den första delen består av potatis, pasta, ris, bulgur och bröd. Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna delen är lika stor som den andra. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter.

tallriksmodellen

Om mitt barn inte äter kött en dag?

Protein
Kött består av i genomsnitt 19% protein.
Baljväxter innehåller ca 26% protein.
Sojabönor innehåller ca 37% Protein.

Aminosyror
Köttet är berikat av viktiga aminosyror. Mjöl, gryn och bröd innehåller också mängder av essentiella aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna.

Järn
Järn finns i kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel. Så som fullkornsprodukter, spenat, broccoli och bananer.

Kroppen har lätt för att ta upp det järn som finns i kött. Men i kombination av till exempel vitamin C tar kroppen upp järnet från växtriket lika bra.

B12
Finns inte i växtriket. Men i alla mjölkprodukter.